Wyznacz ekstrema funkcji-studia
Marcincz: Witam, borykam się z takim oto zadaniem
f(x,y)= x3 + 8y3 − 6xy + 5
Pierwsza rzecz to pochodne zmiennych x i y, które przyrównuje potem do zera:
3x2 − 6y=0
24y2 − 6x=0
i tu się zaczynają schody bo brakuje mi tej jednej stałej z której mógłbym wyznaczyć x lub y.
zwykle kończyło się na czymś takim x= 4y2
Nie wiem czy dobrze to rozwiązałem do tego momentu i jak to dalej ruszyć
W innym zadaniu skończyło się na tym: y= −x2 , x= −y2 Co to oznacza ? I jak z tego wyznaczyć
punkty stacjonarne?
30 gru 07:25
Marcincz: Jakieś sugestie? :s
30 gru 11:10
J:
x2 − y = 0
4y2 − x = 0
(4y2)2 − 2y =0 ⇔ 16y4 − 2y = 0 ⇔ y(8y3 − 1) = 0 ...
30 gru 11:20
J:
... w innym zadaniu ... x = −1 i y = −1 lub x = 0 i y = 0 ...
30 gru 11:23
J:
.... w innym zadaniu: y = − (−y2)2 ⇔ y = − y4 ⇔ y(y3+1) = 0 ⇔ y = 0 lub y = − 1
30 gru 11:34
Marcincz: A czy nie powinno być tak (4y2)2 − 2y= 0 ⇔ 4y4 −2y ⇔ 2y3 (2y−1)=0 ?
30 gru 11:45
J:
... nie... (4y2)2 = 16y4 ... (a*b)n = an*bn ...
30 gru 11:47
Marcincz: Mając niewiadomą nie ma takiej potrzeby o ile dobrze wiem. Fakt faktem y wyjdzie 0 i 1/2 więc z
zadaniem już pewnie sobie poradzę. Wielkie dzięki!
30 gru 12:09