.
asdf: modulo i duze potegi
71843 mod 9 ?
30 gru 02:57
zombi: Wykorzystamy fakt, że jeśli (a,n) = 1, to a
φ(n) ≡ 1(mod n ), gdzie φ(n) to funkcja Eulera.
U nas (7,9) = 1, czyli
7
6 ≡ 1(mod 9)
ponadto 1842 dzieli się przez 6, czyli
7
1843 = 7
1842*7 = 7
6*307*7 ≡ 1
306*7 ≡ 7 (mod 9)
30 gru 03:44
asdf: Dzieki! Chodzi oczywiscie o NWD(a,n) = 1, tak?
30 gru 03:49
zombi: Tak
30 gru 03:49
asdf: jeszcze raz, wielkie dzieki

Mialem ten wzor przed oczami, ale jeszcze za po pierwszym
zadanku jeszcze trudno tak "latac" ze wzoru na wzor
30 gru 03:54
asdf: ale jeszcze po pierwszym zadanku trudno tak "lata" ze wzoru na wzor * (kreslilem, poprawialem,
nie przeczytalem − wyszlo g*)
30 gru 03:55
zombi: Jakbyś coś jeszcze miał z kongruencji to mogę się pobawić
30 gru 03:56
asdf: 81924 mod 6
30 gru 03:57
asdf: wskazowke jesli mozna
30 gru 03:57
asdf: i jeszcze takie cos:
407 mod 143
30 gru 04:04
zombi: Odnośnie pierwszego, zauważ że
2
2n ≡ −2 (mod 6)
natomiast
2
2n+1 ≡ 2 (mod 6)
30 gru 04:11
zombi: Wróć, to nie będzie tak xd
30 gru 04:13
asdf: ok, a drugie?
30 gru 04:15
zombi: A nie jednak dobrze ci powiedziałem, i teraz zauważ, że
8
1924 = 2
3*1924 = 2
2n ≡ −2 ≡ 4 (mod 6)
30 gru 04:18
asdf: tu nie mozna z funkcji Eulera bo NWD(8,6) > 1 tak? ;>
30 gru 04:21
asdf: jeszcze drugie − i ide spac...
30 gru 04:21
zombi: Tak (8,6) ≠ 1. Drugie chyba trochę na chama trzeba bo szybkiego sposobu nie widzę.
30 gru 04:23
asdf: ja tutaj probuje tak:
dzielniki 143:
1,11,13,
Φ(143) = 3
NWD(143,40) = 1
40*(4032) mod 143 = 40? a w odp: 105...
30 gru 04:27
zombi: ale φ(143) = 120
30 gru 04:31
asdf: eh...juz chyba pozno
30 gru 04:33
asdf: nie wymysliles nic?
30 gru 04:34
zombi: O takie coś fajne znalazłem. 40 = 2*2*2*5 = 10*4. Zauważasz, że
103 ≡ −1 )mod 143), czyli
107 ≡ 10 (mod 143)
Pozostaje znaleźć
47 = 27*27 ≡ 225 mod 143, czyli 47 ≡ 82 mod 143, czyli
47*107 ≡ 10*82 mod 143 = 105 mod 143.
30 gru 04:38
asdf: wlasnie ja tez to liczylem w taki sposob, ze:
40
7 = (10
7*2
7), ale tam wychodzily takie miliardowe wyniki, ze pomyslalem, ze jest cos
latwiejszego
30 gru 04:39
asdf: a takie cos:
1134527 mod 117?
30 gru 04:40
zombi: Podobnie jak pierwszy.
(11,117) = 1, liczymy fi(117) = 3*(3−1)*(13−1) = 72, czyli
1172 ≡ 1 mod 117.
Ok teraz fajnie by było znaleźć jakąś liczbę mniejsza od 34527 podzielną przez 72, wystarczy
znać cechę podzielność przez 9 i 8 i łatwo uzyskujemy, że
34524 jest podzielna przez 72, bo suma cyfr = 18, czyli jest podzielna przez 9, ponadto
ostatnie dwie cyfry dzielą się przez 8, więc wygraliśmy
1134527 = 1134524+3 = 1134524*113 ≡ 113 ≡ 44 mod 117
30 gru 04:49
asdf: jak liczysz fi(117)?
30 gru 04:51
zombi: Ogólnie chodzi o to, żeby znaleźć sobie liczbę postaci 72k, bo mając
1172 ≡ 1 (mod 117) nie ważne do jakiej podniesiemy jedynka, cały czas zostaje, więc luzik
nie wpływa nam na wynik.
30 gru 04:51
zombi: Zasada liczenia, jeśli argument x = p1k1*p2k2, gdzie p1,p2, pierwsze to
fi(p1k1*p2k2) = fi(p1k1)*fi(p2k2) =
= p1k1−1*(p1−1) * p2k2−1*(p2−1)
30 gru 04:54
30 gru 04:54
asdf: ok, dzieki...ja juz ide spac

! starczy, dobranoc
30 gru 04:54
zombi: Dobranoc
30 gru 04:56