POCHODNE
Klaudia: Jak obliczyć całkę z x*ex2 * (x2 + 1) dx
Nie mam pojęcia od czego zacząć... Wolfram podpowiada, że prawidłowy wynik to 1/2 ex2 * x2
Myślałam, żeby zacząć od podstawienia x2, ale chyba nie tędy droga.
30 gru 01:04
pigor: ..., może np. tak :
ex2=t ⇒ lne
x2=lnt ⇔
x2=lnt i 2xdx=dt , , czyli
xdx=12dt
wtedy ..=
12 ∫ t(1+lnt)dt=
12( ∫tdt +∫t*lnt dt) =
12(I1+I2), gdzie
I
1= ∫tdt= elementarna ...
I
2= ∫t*lnt= przez części dasz radę . ...
30 gru 01:32
niechciany: Najpierw podstawienie t = x2. Potem rozbijasz na dwie całki z których jedną liczysz przez
części.
30 gru 01:32
Ditka:
=∫(12ex2)'(x2+1)dx=12ex2*(x2+1)−∫12ex2*2xdx=
12ex2*(x2+1)−12ex2=12ex2*x2
30 gru 01:33
Klaudia: Dziękuję, jesteście cudowni!
30 gru 21:48