trygonometria
andzia: Wiedząc,że α+β+γ=90
o wykaż tożsamość
| | α+β | | α+γ | | β+γ | |
cosα+cosβ+cosγ=4cos |
| *cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Bardzo proszę o pomoc
30 gru 00:49
andzia: Przepraszam,bo zapomniałam jeszcze dopisać,że kąty α, β,γ są ostre
30 gru 00:51
andzia:
Hmm,nikt nie pomoże?
30 gru 13:34
pigor: ..., twoja tożsamość
będzie prawdziwa, gdy
1) zmienisz w niej znak
tu cosα+cosβ
− cosγ= ...
albo
2) zmienisz w założeniu
tu α+β+γ=
180o, a więc jak ma być
30 gru 14:09
Eta:
Pomijam zapis stopni
α+β+γ=90 i cos90=0 to podstawiam 0=cos(α+β+γ)
L=cosα+cosβ+cosγ +0=
cosα+cosβ+
cosγ+cos(α+β+γ)=
| | α+β | | α−β | | α+β+2γ | | −(α+β) | |
=2cos |
| *cos |
| +2cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β+2γ | |
=2cos |
| (cos |
| +cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | 2α+2γ | | −(2β+2γ) | |
= 2cos |
| *2cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | α+β | | α+γ | | β+γ | |
=4cos |
| *cos |
| *cos |
| = P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u
korzystamy ze wzorów :
| | x+y | | x−y | |
cosx+cosy= 2cos |
| *cos |
| i z parzystości cosinusa : cos(−x)= cosx |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 14:43
pigor: ..., no cóż niestety, nie wpadłbym na taki trick, dlatego
ciekawi mnie, co na mój post odpowie autorka tematu

. ...
30 gru 16:06
Eta:
A autorka postu? milczy

pewnie szykuje się na
bal Sylwestrowy
30 gru 21:26