prosze o pomoc
xx: an=(n+4)2
an+1=(n+1+4)2=(n+5)2
an+1−an=(n+5)2−(n+4)2=(n+5+n+4)(n+5−n−4)=2n+9>0
Może mi ktos wytłumaczyć skąd sie to wzięło (n+5+n+4)(n+5−n−4) i co trezba było zrobic aby
wyszło 2n+9
Nie kapuje tego
29 gru 23:57
razor: ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2 = (a−b)(a+b)
29 gru 23:58
xx: Wiem ale w jaki sposób zostało to rozłożone i skąd się wzieło 2n+9
30 gru 00:08
razor: a2−b2 = (a−b)(a+b)
a = n+5
b = n+4
(n+5)2 − (n+4)2 = (n+5−[n+4])(n+5+n+4) = 1*(2n+9) = 2n+9
30 gru 00:11
xx: Wielkie dzięki razor
30 gru 00:13