.
asdf: Element odwrotny modulo:
mam takie zadanie: znaleźć element odwrotny dla 11 mod (20)
11
−1 = k : 11*k≡1(mod 20)
11*k + 20 = 1
20 = 1*11 + 9
11 = 1*9 + 2
9 = 4*2 + 1
−−−−−−−−−−−−−
1 = 9−4*2 = 9 − 4*(11−9) = 9 − 4*11 + 4*9 = 5*9 − 4*11 = 5*9 − 4*(20−9) = 5*9 − 4*20+4*9 =
9*9−4*20...ale to mi nic nie da

pozniej musze rozwiazac:
11*k + 20 = 9*9 − 4*20
11k = 81 − 5*20
11k = −19
i nic nie da, jak to rozwiązać? (proszę o wskazowke)
29 gru 23:20
asdf: ?
29 gru 23:38
Mila:
To w pamięci można ustalic :
11*11=121=1 (mod20)
Rozszerzony algorytm Euklidesa
11x=1 (mod20)
20=1*11+9
11=1*9+2
9=4*2+1
2=2*1+0
1=1*9−4*2=
=1*9−4*(11−9)=
=1*9−4*11+4*9=
=−4*11+5*9=
=−4*11+5*(20−1*11)=
=−4*11+5*20−5*11=
=−9*11+5*20⇔
−9 jest elementem odwrotnym do 11 w Z20
możesz przejść na dodatnią liczbę
−9+20=11
Jak podałam na początku.
29 gru 23:52
niechciany: 20 = 1*11 + 9
11 = 1*9 + 2
9 = 4*2 + 1
i mamy :
1 = 9 − 4 *2 = 9 − 4*11 + 4*9 = 5*9 − 4*11 = 5*20 − 9 * 11
mamy :
1 = 5 * 20 − 9 * 11 mod 20
1 = −9 * 11 mod 20
1 = 11 * 11 mod 20
11−1 = 11
29 gru 23:53
asdf: Dzieki!
Mila − wiem, że można ustalić w pamięci..ale ja mam taki zwyczaj, że chcę zrozumieć jak coś
działa, a nie jaki daje wynik

. Nie zostawiam rzeczy z dobrą odpowiedzią, jeśli nie
zrozumiem algorytmu.
29 gru 23:58
Mila:

Dobranoc.
30 gru 00:03
asdf: Dobranoc
30 gru 00:10