trygonometria
go: Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometryczne jeśli ctgα= √24, wiedząc że α
(180,270)
29 gru 23:02
pigor: ..., np. z definicji funkcji trygonometrycznych
kąta skierowanego (na kole trygonometrycznym) tak :
| | √2 | |
kąt α∊III ćwiartki, więc jeśli ctgα= |
| ⇒ |
| | 4 | |
| | 4 | |
tgα= |
| =2√2 i x= − √2 i y= − 4 ⇒ |
| | √2 | |
⇒ r
2= x
2+y
2= 2+16= 18 ⇒
r= √9*2=
3√2, więc
| | y | | −4 | |
sinα= |
| = |
| =− 23√2, a |
| | r | | 3√2 | |
| | x | | − √2 | |
cosα= |
| = |
| = − 13. ... |
| | r | | 3√2 | |
29 gru 23:28
Eta:

α∊III ćw to sinα<0 , cosα<0 tgα>0
| | 1 | | 1 | | 2√2 | |
tgα= |
| = 2√2 , sinα= − |
| , cosα= − |
| |
| | ctgα | | 3 | | 3 | |
29 gru 23:33
pigor: ..., taki sposób powinien być oceniony na
ndst, ,
bo w zadaniu jest mowa o kącie
α∊(180o;270o), a nie
ostrym jak na rys. powyżej i nic dziwnego, że taki schemat
(uproszczenie) produkuje matematycznych matołków ...
29 gru 23:48
29 gru 23:50
Eta:
Wartości są takie same , poprzedzamy je jedynie znakami w odpowiednich ćwiartkach
co też piszemy na wstępie, uwzględniając zadany kąt!
Miłego kolorowania
29 gru 23:53
pigor: ..., no cóż, korzystając z rady miłego kolorowania; taki
sposób jest dobry, ale na podstawie programowej i nawet przez chwilę,
nie pomyślałbym, że idolka tego forum napisze takie bzdety właśnie ...
zamulające uczniów z rozszerzenia, bo jak się domyślam pojęcie kąta
dowolnego, skierowanego nie ma prawa być na podstawie;
30 gru 00:26
Piotr:
o kurcze..
mozna po prostu zwykly uklad rownan rozwiazac i zapisac 'odpowiednie' wyniki dla zadanej
cwiartki
30 gru 00:33
pigor: ...,
Piotrze jak chcesz z 1−ynki trygonometrycznej,
to znaczy, że n−le no i ich uczniowie stoicie w miejscu w
rozwoju mat,analogicznie jak z wieloma innymi pojęciami
może i czas z Nowym Rokiem 2015.o tym GŁOŚNO mówić
30 gru 00:55
Piotr:
pigor to Ty ?
gdzie jest napisane, ze jedynka trygonometryczna tyczy sie tylko kata ostrego ?
30 gru 01:00
Eta:
Pewnie by wykazać,że : sin
2140
o+cos
2140
o=1
To taki "profesorek"

będzie najpierw korzystać ze wzorów redukcyjnych
30 gru 01:11
pigor: ...no cóż szkoda mojego czasu na taką dyskusję ; poddaję się
30 gru 01:20