Oblicz granice funkcji
HORNE: problem z granicą funkcji
x−>
∞
29 gru 22:57
Mila:
| | (1e)x | | 1 | |
=limx→∞ |
| = lim x→∞ |
| =0 |
| | x2+4 | | ex*(x2+4) | |
29 gru 23:02
HORNE: dziękuje slicznie a możesz mi tak w skrócie Mila wytłumaczyć skąd mam wiedziec ze (1/e )x dazy
do 1 ?
albo że e x dazy do 0? jest na to jakas regyula czy mam na pamiec sie tego wyuczyc? wiem ze
moze głupie pytanie ale nie wiem?
29 gru 23:09
utem:
Źle to napisałeś.
Zauważ w zapisie przekształcenie, e
x znalazło się w mianowniku.
e≈2,7 stała
Zatem
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x→0 dla x→∞ podobnie jak ( |
| )n →0 dla n→∞, |
| | e | | 2 | |
| | 1 | |
podobnie jak ( |
| )n →0 dla n→∞ |
| | 3 | |
itp
Natomiast :
lim
x→∞(e
x)=
∞ podobnie jak
lim
x→∞(2
x)=
∞
lim
x→∞(3
x)=
∞
31 gru 20:51