Reguła de L'Hospitala
maturzystka: Oblicz granicę:
lim x−>+
∞ [(x+1)*e
(1/x)−x]=[
∞−
∞]=lim x−>+
∞ (x*e
(1/x)+e
(1/x)−x)=lim x−>+
∞
[x(e
(1/x)−1)+e
(1/x)]=[
∞*0+1]
| | e(1/x)−1) | |
Zajmuję się granicą lim x−>+∞ x(e(1/x)−1)=[∞*0]=lim x−>+∞ |
| =lim x−>+∞ |
| | | |
| | e(1/x) | |
|
| =lim x−>+∞ e(1/x)*x2=[1*∞]=∞ |
| | | |
Czyli wracam do tamtej całej granicy i mam [
∞+1]=
∞, w odpowiedziach mam 2...
29 gru 22:48
john2: Niewiele z tego widać. Jaki wzór ma funkcja, której granicę liczymy?
29 gru 22:59
maturzystka: [(x+1)do potęgi (e do potęgi 1/x) −x]
29 gru 23:28
maturzystka: Raczej [(x+1)* (e do potęgi 1/x) −x]
29 gru 23:28
29 gru 23:31
maturzystka: e do potęgi 1/x
29 gru 23:52
maturzystka: Pierwszym wyrazem jakby jest to (x+1)*e do potęgi 1/x
a drugim −x
29 gru 23:53
john2: a już widzę, myślę
29 gru 23:57
john2: lim
x−>∞ [ (x+1)e
1/x − x] =
= lim
x−>∞ [ xe
1/x + e
1/x − x ] =
= lim
x−>∞ [ xe
1/x − x + e
1/x ] =
= lim
x−>∞ [ x(e
1/x − 1) + e
1/x ] =
| | e1/x − 1 | |
= limx−>∞ [ |
| + e1/x ] = ... |
| | | |
| | e1/x − 1 | |
limx−>∞ |
| =H = limx−>∞U{e1/x * |
| | | |
30 gru 00:08
john2: źle kliknąłem
30 gru 00:09
john2:
| | | |
= limx−>∞ |
| = limx−>∞ e1/x = 1 |
| | | |
| | e1/x − 1 | |
limx−>∞ [ |
| + e1/x ] = 1 + 1 |
| | | |
30 gru 00:13
maturzystka: Dziękuję bardzo
30 gru 19:51