matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Tomek:
Proszę pomóżcie z granicą,
4x
2
−1
lim
x→ −
1
2
=
, mi wychodzi zero a w odpowiedzi jest wynik −2
2x−1
29 gru 22:32
john2:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=limit+x-%3E-1%2F2+%284x^2+-1%29%2F%282x-1%29
29 gru 22:42
Mila:
(2x−1)*(2x+1)
−1
lim
x→
−1
2
=lim
x→
−1
2
(2x+1)=2*
+1=0
2x−1
2
Gdyby w mianowniku było (2x+1) to wtedy granica jest równa −2.
29 gru 22:53