rachunek różniczkowy, rysowanie wykresów funkcji
Michał: Witam,
Mam problem z jednym z zadań. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu.
Oto treść:
Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma
pochodnej?
a) f(x)=|x
3+3x+4|
Podpunkt a robiłem tak:
f(x)=|(x+1)(x
2−x+4)|=|(x+1)|(x
2−x+4), bo Δ<0 i a>0
Widzę, że funkcję f mogę podzielić na dwie w zależności od argumentu.
| | ⎧ | (x3+3x+4 gdy x≥−1 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x3+3x+4) gdy x<−1 | |
| | ⎧ | (3(x2+1) gdy x≥−1 | |
| f"(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3(x2+1) gdy x<−1 | |
Funkcja nie ma ekstremum, jest rosnąca dla x>−1 i malejąca dla x<−1
Teraz liczę granice w nieskończoności, no i zarówno dla +
∞ jak i −
∞ otrzymuję +
∞
Jeszcze do narysowania wykresu obliczam 2 punkty f(0) i f (−2) i rysuję wykres.
http://zapodaj.net/images/f7351c3b07335.png
No i teraz nie wiem jak udowodnić, że ta funkcja w x=−1 nie ma pochodnej. Bo z definicji
przecież też wychodzi. Proszę o pomoc
Michał: Swoją drogą, jak tu ładnie wykres wstawić, bo nigdy nie wiem

A w podpunkcie b coś mi nie wychodzi.