wzory na
matma: Mógłby mi ktoś podać wzory na wysokości trójkątow prostokatnych rownoramiennych i na pole i na
promień.Z Góry dziękuje
29 gru 20:51
:): wysokości to przyprostokątne
29 gru 20:52
:):

b
2=h
2+y
2
h
2=a
2+x
2
x+y=c
29 gru 20:54
bezendu:
google nie gryzie
29 gru 20:54
:):
* a2=h+x2 sorki
29 gru 20:54
Eta:
29 gru 20:55
:):
reszta należy do ciebie, i jaki promień chcesz?
29 gru 20:55
matma: Wzor na promień trójkąta rownoramiennego
29 gru 20:57
Eta:
promień
29 gru 20:57
bezendu:
Ale to jest słońce ?
29 gru 20:59
:):
ja pierwsze słyszę o takim promieniu
29 gru 21:01
Lukas:
Eta jak po świętach ? Rózga była ?
29 gru 21:09
Lukas:
Hahah
29 gru 21:14
Lukas:
Grzeczny byłem
29 gru 21:15
Mila:
Chłopcy to grzeczni są po 50−tce. Wtedy należy parzyć im ziółka.
29 gru 21:21
Lukas:
Do matury w maju
29 gru 21:21
Eta:
Hej
Mila
Po 50−tce? marudni,jak ......
29 gru 21:23
Lukas:
po 40 człowiek ma
29 gru 21:28
kyrtap: Kobiety są też marudy
29 gru 21:31
matma: Wracajac do tematu jak mamy okrąg wpisany w trójkat rownoramienny to jak mamy go obliczyć ten
promień okręgu? Mowicie że niema takiego promienia a tu jednak jest
29 gru 23:00
Mila:
Wyrażasz się nieściśle.
Pytałeś o promień trójkąta równoramiennego. Nie ma czegoś takiego.
Możesz pytać o promień okręgu wpisanego w trójkąt.
Możesz pytać o promień okręgu opisanego na trójkącie.
Nie ma co uczyć się wszystkich wzorów na pamięć. Masz rozumieć problem.
Teraz napisz konkretne zadanie z podręcznika.
29 gru 23:06
matma: Pole trójkąta rownoramiennego wynosi 38. W ten trójkąt wpisano okrąg o polu 6 pi a podstawa ma
4cm.Oblicz promień okregu i ramie trojkąta
29 gru 23:52
Wielomian: Nijak to wszystko ma się do siebie. Dobrze przepisałaś/eś treść zadania?
30 gru 00:00
Mila:

P
Δ=38
38=2*h
h=19
WΔCDB z tw. Pitagorasa:
b
2=2
2+19
2
b
2=4+361
b
2=365
b=
√365 ramię Δ
P
koła=6π⇔
6π=πr
2
r
2=6
r=
√6
To coś jest xle w treści, bo nie zgadza się to pole .
Do jutra, już opuszczam forum.
30 gru 00:02
pigor: ..., Mógłby mi ktoś podać wzory na wysokości
trójkątów prostokątnych
równoramiennych, na ich pole i na promienie okręgów wp(op)isanych .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oto odpowiedzi na pytania w treści zadania: i tak, jeśli
a,a,a√2 − długości 3−ech jego boków (2−ie przyprostokątne i przeciwprostokątna) ,
to
h1=h2=a i
h3 = 12a√2 − długości 3−ech jego wysokości ,
P=12a2 − pole trójkąta prostokątnego równoramiennego (połowy kwadratu),
r= 12(a+a−a
√2)=
12a(2−√2) − dł.promienia okręgu wpisanego ,
R= h
3 =
12a√2 − dł. promienia okręgu opisanego na tym trójkącie. ...
30 gru 01:15