Monotoniczność
Miki: Kochani jak to poprawnie obliczyć i zapisć.
Mam taka nauczycielke że chce do wszystkiego pełne obliczenie i wytłumaczenie
an = (−1)2n+1
29 gru 20:40
===:
a cóż tu liczyć

?
2n+1 to na pewno nieparzysta dla każdego n∊N
a −1 do potęgo nieparzystej to zawsze −1
29 gru 20:43
:):
upierdliwa bestia

chcesz sprawdzić monotoniczność?
29 gru 20:43
Gray: ... = ((−1)
2)
n (−1) = −1
Dodatkowe obliczenia chyba zbędne, bo ciąg jest stały. Czyli niemalejący i nierosnący
jednocześnie
29 gru 20:45
Miki: aha. ale jak tak napisze to będzie dobrze.
Bo ta monotonicznosc sprawdza sie jakims wzorem an+1−an. chyba ze się mylę
29 gru 20:45
:): ładnie pani zapisz : a
n=(−1)
2n*(−1)
1=1*(−1)=−1, bo ∀n∊N 2n= 2k, k∊C Czyli jest parzysta
29 gru 20:46
:): a potem a
n+1=(−1)
2(n+1)+1}=(−1)
2n+2*(−1)
1=1*(−1), bo 2n+2=2k, k∊C
29 gru 20:50
:): *i przed przecinkiem = −1
29 gru 20:51
Miki: aha. dzieki.
Czyli zawsze jak jest an= ( i tu jest liczba na minusie) a w potędze nieparzysta liczba to
będzie stały
29 gru 20:51
Miki: "

: " a skąd się wzieło te drugie (−1) przy a
n=(−1)
2n+ (−1)
1
29 gru 20:54
:): ax+1=ax*a1 z własnosci potęgowania
29 gru 20:57
Miki: Aha dziękuje. sorki za kłopot ale jestem tępa z matmy
29 gru 20:59
:):
alez nie ma sprawy
29 gru 21:00