ciagi
IPiterek: Zbadaj monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym
an − 2n − 5
Ciągi zaczynam więc nie wiem co do końca robić. Myślałem nad obliczeniem an+1 ...
29 gru 20:25
===:
rozumiem, że to an=2n+5
29 gru 20:31
===:
an=2n−5
29 gru 20:32
===:

... można różnie ... np tak
Kolejne wyrazy ciągu "układają się" na prostej y=2n−5 ciąg rosnący
29 gru 20:36
===:
albo
an+1−an
29 gru 20:36
IPiterek: mój błąd. powinno być:
an = n2 −2n − 5
29 gru 20:37
29 gru 20:37
===:
29 gru 20:40
IPiterek: podstawiając n+1 wyszło
an=(n+1)2−2(n+1)−5
czyli n2−6 − an = 2n−1 ciąg rosnący
dobrze?
29 gru 20:56