Oblicz sumę sinusa i cosinusa.
enka: Błagam, niech ktoś mnie naprowadzi jak rozwiązać zadanie: sin(11x+7)+cos(15x+7)=0
Co po zastosowaniu wzorów na sin/cos sumy?
29 gru 20:24
:): pogrupuj i wyłącz cos7 i sin7 przed nawias
29 gru 20:28
Mila:
| | π | |
cos(15x+7)=sin( |
| −15x−7) |
| | 2 | |
| | π | |
sin(11x+7)+sin( |
| −15x−7)=0 |
| | 2 | |
| | 11x+7+π2−15x−7 | | 11x+7−π2+15x+7 | |
2*sin |
| *cos |
| =0⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin(−2x+ |
| )=0 lub cos( 13x+7− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | |
dokończysz sama?
29 gru 20:31
enka: dzięki Wam wielkie!
29 gru 20:37