|arctgx − arctgy| ≤ |x−y|
Niech x≥ y stąd: arctgx − arctgy ≤ x − y
| arctgx − arctgy | ||
Z tw Lagrange'a : | = (arctgc)' gdzie c ∊ <y,x> | |
| x−y |
| arctgx − arctgy | 1 | ||
= | |||
| x−y | 1+c2 |
| 1 | ||
arctgx − arctgy = | (x−y) ≤ x − y (1) | |
| 1+c2 |
| arctgx − arctgy | ||
Z tw Lagrange'a : | = (arctgc)' gdzie c ∊ <y,x> | |
| x−y |
| arctgx − arctgy | 1 | ||
= | |||
| x−y | 1+c2 |
| 1 | ||
arctgx − arctgy = | (x−y) ≤ x − y (2) | |
| 1+c2 |
Jedno tylko: w tw. Lagrange'a mamy: c∊(y,x), a nie c∊[y,x].
No i można uniknąć rozważania przypadków:
| arctgx−arctgy | 1 | ||
= | ⇒ obkładamy stronami modułem ⇒ | ||
| x−y | 1+c2 |
| |arctgx−arctgy| | 1 | |||
⇒ | = | ≤1 ⇒|arctgx−arctgy|≤|x−y|. | ||
| |x−y| | 1+c2 |
Masz alternatywę. Zastanów się, który jest bardziej elegancki i ten sobie
wybierz.