pochodne
Loka: Proszę o sprawdzenie przykładów

1) f(x)=−4x
5+x−4
f'(x)=−20x
4+1
2) f(x)=5x
2−x
−6+1
f'(x)=10x+6
−7
3) f(x)=x
−1(−2x+5)−3arcctg(x
4+5)
| | 12x3 | |
f'(x)=−x−2(−2x+5)−2x−1+ |
| |
| | (x4+5)2+1 | |
czy uprościć coś jeszcze w 3) ?
29 gru 19:51
:):
2 coś nie halo

3 doprowadź do najprostszej postaci
29 gru 19:54
Loka: w 2 ma być 10x+6x−7
29 gru 19:58
:):
ok
29 gru 20:00
Loka: | | 2x−5 | | 1 | | 12x3 | |
3) f'(x) = |
| − |
| x+ |
| |
| | x2 | | 2 | | (x4+5)2+1 | |
29 gru 20:01
Loka: tak czy jeszcze ten mianownik policzyć?
29 gru 20:03
:): ja bym zostawiła, nic nie wnosi do rozwiązania
29 gru 20:05
Loka: ok, dzięki

kolejny przykład:
4) f(x)=sinx
−1(−2x+3)−6arcsin(x−3)
| | 6 | |
f'(x)=−sinx−2cosx(−2x+3)−2sinx−1− |
| |
| | √−x2+6x−8 | |
29 gru 20:31
Loka: Proszę o sprawdzenie podpunktu 4)
29 gru 20:36
:):
źle początek (f*g)'=f' *g+f*g'
i do czego odnosi sie −1
29 gru 20:41
Loka: f'(x)= (sinx
−1(−2x+3))'−6(arcsin(x−3))'
| | 1 | |
f'(x)= (sinx−1)'(−2x+3)+sinx−1(−2x+3)'−6 |
| (x−3)' |
| | √1−(x−3)2 | |
29 gru 20:52
Loka: −1 do całości czyli sinx
29 gru 20:53
Loka: dobry początek to ten z 20:52
29 gru 20:54
:): teraz sie zgodzę, jest ok
29 gru 20:56
Loka: i końcowy wynik to ten z 20:31, dobrze?
29 gru 20:59
:): tak
29 gru 21:02
Loka: ok, dziękuję

a ten przykład:
5) f(x)=arcctg
4(3x−5)−4arctg(x
5+5)
f'(x)=[(arcctg(3x−5)
4]' − 4(arctg(x
5+5)'
| | −12arctg(3x−5) | | 20x4 | |
f'(x)= |
| + |
| →końcowy wynik |
| | (3x+5)2+1 | | (x5+5)2+1 | |
29 gru 21:10
bezendu:
f(x)=[arcctg(3x−5)]4−4arctg(x5+5) poprawny zapis. To w drugiej linijce to jakiś straszny
babol !
29 gru 21:13
Loka: a mogę napisać tak:
4[arctg(x5+5)]' ?
29 gru 21:17
bezendu:
Wiesz co to jest argument ?
arcctg(3x−5)4≠ arcctg4(3x−5)
29 gru 21:24
Loka: chodzi mi o 2 część, tą po "+" , a ta 4 odnosi się do całości a nie tylko do (3x−5)
29 gru 21:26
Lukas:
Przecież dobrze Ci mówi, że to jest źle zapisane
29 gru 21:28
Loka: napiszę jeszcze raz, jak będzie źle to już nie wiem...
f'(x)=[(arcctg(3x−5))4]' − 4[arctg(x5+5)]'
29 gru 21:32
Lukas:
Teraz zapis jest ok
29 gru 21:32
Loka: ok, dzięki, przepraszam za namieszanie.
a wynik z 21:10 jest dobry
29 gru 21:35