Równanie
Cineeek: x2+|x|−12=0
29 gru 19:48
john2: Rozbij na dwa przypadki:
1) x ≥ 0, wtedy |x| = x
2) x < 0, wtedy |x| = −x
29 gru 20:02
Cineeek: Jeszcze jedno pytanko, przypadek 2 jeśli x<0 to móje równanie wygląda x2−x−12<0 ?
29 gru 20:15
john2: tak
x2 − x − 12 = 0
29 gru 20:17
Martiminiano: Chodzi o rozbicie tego w ten sposób:
x2+|x|−12=0
Dla x≥0 równanie to wygląda tak: x2+x−12=0
Dla x<0 równanie to wygląda tak: x2−x−12=0
29 gru 20:18
Mila:
Marti.. dobrze.
29 gru 20:22
Martiminiano:
29 gru 20:26
Saizou :
albo tak
lxl=−x2−12 i teraz rozbijmy to na dwie funkcje f(x)=lxl, której zakresem wartości jest zbiór
[0:+∞) i
g(x)=−x2−12, której zbiorem wartości jest przedział [−12:−∞) i wyciągamy wniosek że równanie
f(x)=g(x)nie ma rozwiązania
29 gru 22:00
Saizou :
oczywiście kliknąłem wyślij zanim sprawdziłem, błąd jest, wiec rozwiązanie blędne
29 gru 22:01
PW: Bez "rozbijania na przypadki" rozwiązać równanie
|x|2 + |x| − 12 = 0
z niewiadomą |x| ≥ 0. Gdy już wyliczymy |x|, to bez trudu odpowiemy jakie jest x.
29 gru 22:09
pigor: ..., no cóż najlepiej tak jak mówi
PW i ja też nie raz tak
właśnie zamulałem , a więc z definicji wartości bezwzględnej
|x|
2= x
2, dlatego
x2+|x|−12=0 ⇔ |x|
2+|x|−4*3=0, a stąd
i wzorów Viete'a ⇔ (|x|+4) (|x|−3)=0 ⇔ |x|=3 ⇔
x∊{−3,3}.
30 gru 00:44
Eta:
30 gru 01:21