rozwiąż rownani
go: I6−I2x−5II=7
29 gru 19:16
:):
zał. 2x−5>0⇒I6−2x+5I=7
zał. 2x−5<0⇒I6+2x−5I=7
29 gru 19:19
29 gru 19:19
29 gru 19:19
Martiminiano:
29 gru 19:20
go: Próbuje rozwiązywać po kolei to wartości i dochodzę do etapu −I2x−5I=1 lub −I2x−5I=−13, a dalej
myli mnie ten "−" przed wartością... co z nim zrobić?
29 gru 19:40
reyg: podziel przez ten minus, −a=1 to a=−1, tutaj wartość bezwzględna wyjdzie ujemna więc jedno
odpadnie
29 gru 19:45
go: Ok właśnie bałam się ze nie mogę zlikwidować minusa sprzed wartości bezwzględnej poprzez
mnożenie przez −1
29 gru 19:50
Martiminiano: Nie bój się, świat do odważnych należy
29 gru 19:58
go: A te założenia z pierwszego komentarza nie są w końcu potrzebne? Usuwając minus wychodzą mi 2
odpowiedzi : 9 i −4
29 gru 20:21
:):
to jest inna metoda rozwiązywania, jesli rozwiązywłeś/aś jak w linku to nie sa potrzebne
29 gru 20:24
Martiminiano: Zrobiłaś/eś poprawnie, odpowiedzi to −4 oraz 9.
29 gru 20:25