Rownania wykladnicze parametr
lawenderr: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie 2
x+2
x−1+2
x−2+... = 2
2x−1
+ m ma jedno rozwiazanie.
| | 1 | |
Zauwazylam, ze lewa strona rownania to szereg geometryczny zbiezny (a1=2x; q= |
| nalezy do |
| | 2 | |
| | 2x | |
(−1;1)). Wykorzystalam wzor na sume S= |
| , wynik to 2x+1. |
| | 1−12 | |
Podstawialam wiec dalej: 2
x+1 = 2
x−1 + m.
Co dalej?
29 gru 19:06
lawenderr: Drobna literowka, na koncu oczywiscie: 2x+1 = 22x−1 + m
29 gru 19:12
:):
przenies 22x−1 na lewo i wyłącz 2x przed nawias
29 gru 19:15
lawenderr: Zrobilam tak i otrzymalam: 2x * 1,5 = m. Co dalej?
29 gru 19:53
lawenderr: Rozwiazalam, ostatecznie wychodzi rownanie kwadratowe i wszystko wychodzi
29 gru 20:02
:): ok
29 gru 20:06