POMOCY :)
kriss: Jeśli pewne działanie, oznaczymy je (x) jest wykonalne w zbiorze A i istnieje taki element e
należy do A, że dla każdego a należy do A spełnione są warunki a(x)e=a i e(x)a=a to e nazywamy
elementem neutralnym działania (x).
a) Jaka liczba jest elementem neutralnym mnożenia w zbiorze liczb rzeczywistych, a jaka
dodawania w zbiorze liczb rzeczywistych?
b) W zbiorze liczb rzeczywistych określone zostało działanie (x) w następujący sposób:
a(x)b=a+b−2.
Oblicz (7(x)3)(x)5. Sprawdź, czy 2 jest elementem neutralnym działania (x)
Proszę o dokładne wytłumaczenie, gdyż nic nie rozumiem z tego zadania
29 gru 18:57
Saizou :
Przez jaką liczbę możemy mnożyć i dostaniemy to samu ? analogiczne pytanie dla dodawania, co
możemy dodawać nie zmieniając wartości
29 gru 18:59
kriss: hmm możemy mnożyć 1 przez 1 i nie zmieni wartości a dodawanie? hmm chyba tylko 0 tak?
29 gru 19:02
Saizou : tak i już jedna cześć zadania jest zrobiona
29 gru 19:03
Saizou :
mamy zdefiniowane działanie a*b=a+b−2 i zgodnie z tym przepisem działamy
7*3=7+3−2=8
8*5=8+5−2=11
Przypuśćmy że 2 jest elementem neutralnym, czyli
a*2=a+2−2=a
2*a=2+a−2=a
czyli 2 jest elementem neutralnym
29 gru 19:09