GEOMETRIA
Blue: Czy ja to udowodniłam


a) Trójkąty ACH i BCH są przystające, bo mają ten sam bok |CH| i |AH|=|BH| oraz kąt AHC = kąt
BHC (mogę założyć, że te kąty są takie same?) . Zatem |AC| = |BC|, czyli trójkąt ABC jest
równoramienny.
b) Trójkąt CDE jest równoramienny, zatem kąt CDE = kąt CED. Trójkąty CDB i CEA są przystające
na podstawie cechy BKB − |DB|= |EA| i |DC|= |CE| oraz kąt CDB= kąt CEA. Skoro te trójkąty są
przystające, to |AC|=|BC|, czyli trójkąt ABC jest równoramienny .
Może tak być


Oto zadanie:
http://i59.tinypic.com/30ctwsn.jpg
29 gru 18:53
:):
b) w porządku
w a) zastanawiam sie nad tymi kątami
29 gru 19:00
Saizou :
tak bo AGBH jest deltoidem
29 gru 19:02
:):
AHG i BHG też są przystające, spróbuj na podstawie tego wykazać równość tych katów w a)
29 gru 19:08
panpawel: a)
To przystawanie wynika z faktu, że na AGBH możemy opisać okrąg i łuk AH w HB, czyli kąt AGH =
kąt GHB. (kbk)
29 gru 19:16
panpawel: łuk AH=HB*
29 gru 19:16
Blue: ok, dzięki
29 gru 19:18
Blue: ale chyba tak, jak mówi

też by mogło być
29 gru 19:20
panpawel: Ale to, że jest deltoidem też trzeba udowodnić.
29 gru 19:24
:):
no tak, czworokąt o sasiednich bokach równych, naprzeciwległych kątach równych , w najgorszym
razie musi byc deltoidem, nie ma innej możliwości
29 gru 19:25
Saizou :

AH=BH z treści zadania
GH jest przeciwprostokątną ΔAGH i ΔHBG czyli AG=GB
29 gru 19:37