kombinatoryka ;(
Kinia: Ile różnych napisów trzyliterowych złożonych z różnych liter można otrzymać z 24 liter
alfabetu, zakładając, że litery w każdym napisie należą do grupy składającej się z pięciu
stojących obok siebie w alfabecie liter?
| | | | |
Moim zdaniem : | * 3! + 19 * | * 3! |
| | |
| | |
A w odpowiedziach pierwszy skladnik wygląda tak : | * 3! |
| |
W odpowiedziach zdarzały się już błędy i nie wiem jak ma być w tym przypadku i dlaczego?
Bardzo Was proszę o pomoc.
29 gru 18:43
Kacper:
To tłumacz jak myślisz, że powinno być rozwiązane to zadanie.
29 gru 18:50
Kinia: To tak : drugi skladnik sumy stanowią możliwości utworzenia trzyliterowych słów z dziewietnastu
grup , ale takich zeby nie brać pod uwagę wyrazów z liter, które się powtarzają w każdej
grupie, nazwijmy to ilość unikatowych wyrazów. W ten sposob pomijamy wyrazy utworzone z
czterech liter pierwszej grupy, które "zachodzą" do drugiej grupy. Pierwszy skladnik to
właśnie w moim mniemaniu liczba tych wyrazów. Nie wiem czy jasno to napisałam...
29 gru 18:58
Kinia: "...W każdej grupie" w sensie że w każdej z rozpatrywanych dwóch
29 gru 18:59
Kinia: Pomożecie?
29 gru 19:34
PW: Z pięciu kolejnych liter można utworzyć
trzyliterowych podzbiorów. Biorąc pod uwagę kolejny − następny zbiór pięciu liter widzimy, że
niektóre trzyliterowe podzbiory będą się powtarzać, będą to podzbiory utworzone ze zbioru
kolejnych czterech liter należących do obydwu zbiorów pięcioliterowych. W każdych dwóch
kolejnych pięcioliterowych grupach istnieje więc
powtarzających się podzbiorów
Można zatem utworzyć
różnych trzyliterowych podzbiorów. Uwaga o powtarzających się podzbiorach nie dotyczy
pierwszej pięcioliterowej grupy liter, która nie ma "poprzednika", a więc podzbiory
tworzone z tych pierwszych pięciu liter można są niepowtarzalne Grupy liter o numerach od 2 do
20 tworzą niepowtarzalne podzbiory trzyliterowe w liczbie opisanej wzorem (1). Wszystkich
niepowtarzalnych trzyliterowych podzbiorów jest więc
Pomnożenie przez 3! − liczbę możliwych perrmutacji elementów każdego z podzbiorów − kończy
obliczenia, a więc w książce jest poprawna odpowiedź
29 gru 20:35
PW: Poprawka: najpierw napisałem:
"tworzone z tych pierwszych pięciu liter można uznać za niepowtarzalne",
a potem pomyślałem, że powinno być:
"tworzone z tych pierwszych pięciu liter są niepowtarzalne"
Wyszło jak wyszło (wiersz 6 od dołu)
29 gru 20:40
Kinia: Dziękuję
29 gru 22:13