Narysuj zbiór spełniający podany warunek w płaszczyźnie zespolonej
Freyja: Mógłby mi ktoś może pomóc z takim zadaniem?
Re(z3) ≥ 0
podstawiam z = x + yi, podnoszę do trzeciej potęgi, wypisuję wszystkie wyrazy bez "i" i
otrzymuję takie coś:
x3 − 3xy2 ≥ 0
i nie za bardzo wiem co dalej z tym począć? Być może ja w ogóle źle podchodzę do zadania i
powinnam spróbować z postacią trygonometryczną? Ale jeśli tak, to czy ktoś mógłby objaśnić co
i jak tam działa, bo tamtej metody już zupełnie nie rozumiem?
29 gru 18:42
:): x+yi=IzI(cosα+isinα)
IzI=
√a2+b2
29 gru 18:52
Freyja: okej, podnoszę z do trzeciej wg wzoru z postacią trygonometryczną i dochodzę do takiego
momentu:
|z|3cos3α≥0,
a że |z|3 jest zawsze większe lub równe 0, to zostaje:
cos3α≥0
I z tym już nie mam pojęcia co począć?
29 gru 18:58
Mila:

x
3 − 3xy
2 ≥ 0 ⇔
x*(x
2−3y
2)≥0⇔
x*(x−
√3y)*(x+
√3y)≥0⇔
1) x≥0 i x≥
√3y i x≥−
√3y≥0⇔
| | x | | x | |
x≥0 i y≤ |
| i y≥− |
| obszar A |
| | √3 | | √3 | |
lub
2)x≤0 i x≥
√3y i x≤−
√3y⇔
| | x | | x | |
x≤0 i y≤ |
| i y≤− |
| obszar B |
| | √3 | | √3 | |
3)x≤0 i x≤
√3y i x≥−
√3y
| | x | | x | |
x≤0 i y≥ |
| i y≥− |
| obszar C |
| | √3 | | √3 | |
29 gru 19:33
Freyja: pięknie dziękuję
29 gru 19:41
Mila:
29 gru 19:56