geometria
Blue: Mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem


w b) wiem, że trójkąty AGH i AHI są przystające na podstawie cech BKB , ale co dalej?
http://i60.tinypic.com/hrjz2r.jpg
29 gru 18:24
panpawel: już się robi
29 gru 18:25
panpawel:

a)
EFA i EDA są przystające (bbb)
FAD i DAC też są przystające (kbk)⇒AB=AC
29 gru 18:31
===:
to trójkąty ABG i ACI są przystające na zasadzie kbk
29 gru 18:33
panpawel: b) AHG i AIH są przystającą ⇒ kąt AGK= kąt HIA ⇒AGB i AIC są przystające (kbk)⇒AB=AC
29 gru 18:36
panpawel: są przystające*
29 gru 18:37
panpawel: kąt AGH*
29 gru 18:38
Blue: Dziękuję !
29 gru 18:43