Rownanie wykladnicze parametr
lawenderr: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
4x + (m−2)2x + 4 = 0
ma dwa różne rozwiązania.
Mianowicie, za 2x podstawilam zmienna t (t>0). Otrzymalam rownanie kwadratowe. Teraz mam
problem z zalozeniami. Myslalam, ze zalozenie delta>0 wystarczy, bo maja byc dwa rozne
rozwiazania. Tymczasem to chyba nie wszystko, bo wg odpowiedzi moje rozwiazanie jest tylko
czesciowo prawidlowe. Pomoze ktos?
29 gru 17:29
Kacper:
Jak podstawiasz t=2
x, to zastanów się jakie musi być t, żeby równanie t=2
x miało
rozwiązanie?
29 gru 17:30
lawenderr: t>0 wystarczy? Chyba nie za bardzo rozumiem
29 gru 17:31
lawenderr: Czy teraz mam dodatkowo podac zalozenia wykorzystujac wzory viete'a?
t1t2>0 i t1+t2>0?
29 gru 17:38
Kacper:
No tak, bo zobacz warunek z deltą gwarantuje ci dwa rozwiązania t.
Ale oba mogą być ujemne i wtedy wyjściowe równanie nie ma żadnego rozwiązania

Pomyśl teraz jakie warunki dopisać
29 gru 17:38
Kacper:
Uprzedziłaś mnie

Mam nadzieję, że po tym co napisałem zrozumiesz po co te założenia
29 gru 17:39
lawenderr: Już rozumiem, dzięki wielkie
29 gru 17:40
Kacper:
29 gru 17:42