pochodna
NotoriousTT: jak według was będzie np y=a*sin(bt) Jak obliczyć pochodną wewnętrzną (bt)?
do tego kolejna y=sin2{3t}
29 gru 17:26
Kacper:
Jeśli funkcja jest postaci f(t)=asin(bt), to liczymy pochodną
f'(t)=abcos(bt)
29 gru 17:29
NotoriousTT: No ale skąd mamy wiedzieć, którą zmienną mamy brać za nasz argument? równie dobrze moge
przyjąć, że licze f(b)?
29 gru 17:32
Kacper:
Zazwyczaj x,y,z,t to argumenty a litery a,b,c to parametry.
Jednak jeśli nie mamy tego powiedzianego wprost można mieć kilka interpretacji.
29 gru 17:41