29 gru 17:00
jakubs: Typowa całka niewymierna.
29 gru 17:05
PiesOgrodnika: nie moge sobie poradzić bo dochodze po przeksztalceniach i podstawieniu do postaci
| | dt | |
∫ |
| nie wiem jak sobie teraz z tym poradzić  |
| | √t2+1 | |
29 gru 17:09
PiesOgrodnika: sorki tam zamiast 1 jest −1
29 gru 17:10
Gray: Zwykle to się już zna: .... = ln(t+
√t2+1)+c Jeżeli chcesz to doliczyć samodzielnie, to albo
| | eu−e−u | |
podstawienie Eulera, albo t=sinh(u), gdzie sinh(u) = |
| to sinus hiperboliczny. |
| | 2 | |
Trochę czasu stracisz...
29 gru 17:14
Gray: Napisałem do +1. Do −1 podobnie, tylko zamiast sinusa hiperbolicznego możesz dać cosinusa.
29 gru 17:15
PiesOgrodnika: nom bo staram sie nie uzywac pierwszego wzoru ktory przytoczyles
29 gru 17:16
PiesOgrodnika: w sumie to nawet nie wiem czemu
29 gru 17:16