jak bliczyc?
zanciaa: x+2=3x−6 jak to obliczyc
29 gru 16:48
bezendu:
x=2
29 gru 16:49
:): poprzenoś x na jedną liczby na druga, zredukuj i podziel
29 gru 16:49
J:
i unikaj pochodnej ...
29 gru 16:50
zanciaa: dzięki, zapomniałam że trzeba przenosić na jedną xD
29 gru 16:51
J:
jak
bezendu znalazłeś taki wynik ...? ...
29 gru 16:52
zanciaa: tak
29 gru 16:52
zanciaa: potzebne mi to było przy znalezieniu punktu przecięcia prostych, a zapomniałam o przenoszeniu
29 gru 16:53
J:
nie.. x = 4
29 gru 16:53
bezendu:
strzelałem

wynik to x=4
29 gru 16:53
zanciaa: mi wyszło tak:
x+2+3x−6
x−3x=6−2
2x=4 obustronnie na 2 dzile
x=2
Gdzie mam błąd?
29 gru 16:55
J:
x − 3x = −6 − 2 ⇔ −2x = −8 ⇔ x = 4
29 gru 16:57
zanciaa: dzięki

no tak minusy...
29 gru 16:59
Andrew: x+2=3x−6
x−3x=−6−2
−2x=4/:(−2)
x=−2
29 gru 17:03
J:
brawo Andrew .... do jakiej Ty chodzisz szkoły ..?
29 gru 17:04