funkcje
madzik: Dla jakich wartości parametru p równanie x3−(p+1)x2+px=0 ma 3 różne pierwiastki, a ponadto
jeden z nich jest średnią arytmetyczna 2. pozostałych?
29 gru 16:39
Janek191:
x
3 − ( p + 1) x
2 + p x = 0
x*( x
2 − (p + 1) x + p = 0
Δ = ( p + 1)
2 − 4*1*p = p
2 + 2 p + 1 − 4 p = p
2 − 2p+ 1 = ( p − 1)
2 > 0 dla p ≠ 1
x
1 = 0
Z wzorów Viete'a
x
2 + x
3 = 0 = p + 1 ⇒ p = − 1
29 gru 18:05
madzik: Hmmm, a w odpowiedziach mam jeszcze oprócz p=−1 p=12 i p=2
29 gru 19:59
madzik: up
29 gru 20:15
Mila:
Dalej tak (wg oznaczeń
Janka :
x
3=2x
2
Z wzorów Viete'a:
x
2+x
3=p+1⇔3x
2=p+1
x
2*x
3=p⇔2x
22=p
Rozwiąż i otrzymasz to, co w odpowiedzi.
29 gru 20:21