ciągi
madzik: Ciąg a
n jest okreslony rekurencyjnie:
{ a
1=7
Wykaż, że ciąg b
n, który jest określony wzorem b
n=a
n−4 jest ciągiem geometrycznym. Zapisz
jego ogólny wzór i oblicz sumę wszystkich jego wyrazów.
29 gru 16:33
Gray: Czyli masz ciąg:
b
1=3
| | an | | bn+4 | | bn | |
bn+1=− |
| + 6 −4 = − |
| + 2 = − |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Widać, że ciąg {bn} jest geometryczny o ilorazie q=− |
| . |
| | 2 | |
Dokończ sam.
29 gru 17:01
mat96: Grey prosze o pomoc log2 o podstawie 4 z 32 to 25/4 ?
29 gru 17:04
Gray: Tak.
(log432)2 = [log425]2 = [log445/2]2 = (5/2)2 = 25/4.
29 gru 17:09