ciągi
kasia1: oblicz granicę ciągu an:
√n−√n+2
doszłam do postaci lim−2/√n−√n+2
i nie wiem co dalej
pomocy
29 gru 16:21
:):
| | 2 | |
a nie lepiej √n(1−√1+ |
| ) |
| | n | |
29 gru 16:34
kasia1: ale przecież nie można dzielić przez 0?
a tu tak wyjdzie
29 gru 16:39
J:
| | n − (n+2) | |
= lim |
| = .. |
| | √n + √n+2 | |
29 gru 16:40
5-latek: ∞−∞ to nie jest rowne 0 (tak do wiadomosci
29 gru 16:41
kasia1: J no fo tego doszłam przecież i wyszło lim −2/√n−√n+2
29 gru 16:41
5-latek: | | √n+√n+2 | |
√n−√n+2* |
| = oczywiscie lim→∞ |
| | √n+√n+2 | |
w mianowniku masz oo+oo = oo a stala przez oo to sie rowna ile ?
29 gru 16:46
J:
a skąd masz minus w mianowniku ...?
29 gru 16:47
kasia1: 0?
29 gru 16:48
kasia1: bo znaki się zmieniają
29 gru 16:48
kasia1: a no racja tam będzie plus
29 gru 16:49