Pochodna
NotoriousTT: obliczyć pochodną y=sinxtgx
29 gru 16:14
J:
f'(x) =sinxtgx*(tgx*sinx)' .... i teraz licz ...
29 gru 16:16
J:
....= sinxtgx*[tgx*ln(sinx)]' ... oczywiście ...
29 gru 16:17
NotoriousTT: Mógłbyś wytłumaczyć z jakiego wzoru korzystasz? Bo w odpowiedziach mam odpowiedź dość długą i z
liczbą e
29 gru 16:20
bezendu:
y=sinx
tgx⇒ y=e
tgxlnsinx
y'=(e
tgxlnsinx)'=e
tgxlnsinx*(tgxlnsinx)'=
=e
tgxlnsinx*[(tgx)'lnsinx+tgx(lnsinx)']=
| 1 | | 1 | |
=etgxlnsinx( |
| lnsinx+tgx* |
| *(cosx)') |
| cos2x | | sinx | |
| lnsinx | |
=etgxlnsinx( |
| +1) |
| cos2x | |
29 gru 16:21
bezendu:
ab=eblna
29 gru 16:22
J:
..na końcu możesz zwinąć : etgxlnsinx = sinxtgx ...
29 gru 16:24
NotoriousTT: Dzięki wielkie, tego wzoru mi brakowało
29 gru 16:24
bezendu:
Można ale nie trzeba
29 gru 16:24
J:
nie napisałem trzeba ...
29 gru 16:25
bezendu:
29 gru 16:26
Gray: Nie wtrącam się
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
, ale: sinx
tgx ≠ (sinx)
tgx. Zatem albo zapis zły, albo rozwiązania nie
te
29 gru 16:28
bezendu:
y=(sinx)
tgx zgubiłem nawias
29 gru 16:29
J:
y = (sinx)
tgx ... to już inna funkcja...
29 gru 16:31
bezendu:
No tak, poczekajmy na autora
29 gru 16:33
J:
...ja obstawiam: y = sinx
tgx ...
29 gru 16:34
bezendu:
To i taką można policzyć
y=sinx
tgx
y'=cosx
tgx*(x
tgx)'=cosx
tgx*(e
tgxlnx)'=
=cosx
tgx*e
tgxlnx*(tgxlnx)'
=cosx
tgx*e
tgxlnx*[(tgx)'lnx+tgx(lnx)']
| lnx | | tgx | |
=cosxtgx*etgxlnx*[ |
| + |
| ] |
| cos2x | | x | |
29 gru 16:38
NotoriousTT: Pierwsza odpowiedź bezendu jest raczej poprawna
29 gru 16:39
J:
y = sinxtgx .... wtedy: y' = etgxlnsinx*(tgx*lnsinx)' .... itd ..
29 gru 16:44
bezendu:
@J wyżej już rozwiązałem
29 gru 16:47
J:
wiem ....
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
... ale 16:38 to przecież ta sama funkcja...
29 gru 16:49
bezendu:
inaczej przecież liczyłem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zobacz dokładnie
29 gru 16:52
J:
..no i moim zdaniem źle ...
29 gru 16:55
bezendu:
A co Twoim zdaniem niby jest żle ?
29 gru 17:03
NotoriousTT: A jak według was będzie np y=a*sin(bt) Jak obliczyć pochodną wewnętrzną (bt)?
29 gru 17:11
NotoriousTT: up
29 gru 17:19