funkcje zadanie
Paweł: Dla jakich liczb całkowitych a i b obie funkcje mają to samo miejsce zerowe? y=3x+2b, y=ab+2
29 gru 15:50
J:
przepisz dokładnie zadanie ...
29 gru 15:53
Paweł: aaaa,sory nie te dane

x (strzałka)3x+2, x(strzałka)ax−2
29 gru 15:55
Paweł: nie przepiszę tego dobrze... x(strzałka)3x+2b
29 gru 15:57
pigor: ..., np. tak :
y=3x+2b i y=ax+2 i y=0 ⇒ 3x+2b=0 i ax+2=0 ⇔
⇔ x= −
23b i x= −2
1a i
a≠0 ⇒ −
23b= −2
1a /*(−
32a ⇔
⇔
ab=3 ⇒
(a,b)∊{ (1,3),(−1,−3),(3,1),(−3,−1) } . ...
29 gru 16:10