studia
Marcin: Studia − co i dlaczego
Cześć − ostatnio pisałem maturkę rozszerzoną z matmy i miałem około 80 procent. Myślę o
studiowaniu matmy, lub i informatyki albo elektroniki. Kieruje się dwoma wartościami :
możliwością zatrudnienia i zarobkami. Po pierwsze − nie mam pojęcia czym mógłbym się zająć po
matematyce (nie chce być nauczycielem w szk. średniej). Myślałem nad wyborem informatyki, ale
generalnie znajomość programowania nie jest niczym nowym (nawet 10latki to potrafią), tu
chodzi raczej o napisanie optymalnego algorytmu. Czy znajomość np. platformy NET w dobie takie
ilości programistów na świecie jest warta świeczki? Jako elektronik, hmm? konstruowanie
obwodów drukowanych, niby ciekawe, ale i czasochłonne, ponadto firmy z zachodu robią ta 2x
lepiej i szybciej? Może ktoś z was ma jakiś ciekawy pogląd na te zawody, doświadczenie,
chciałbym usłyszeć wasze zdanie na ten temat.
29 gru 15:15
Saizou :
Robią to 2 razy szybciej i lepiej bo zatrudniają Polaków ?
Studia matematyczne... cóż sam studiuję matematykę, wymaga to dużo samozaparcia i przygotuj się
na dowody, bo to w sumie jest matematyka, dowodzenia.
Po informatyce zawsze coś się znajdzie, bo obecnie technologia jest wszędzie
29 gru 15:33
jakubs: Nadal brakuje wielu specjalistów w IT, więc spokojnie zatrudnienie znajdziesz. Po matematyce,
czy elektronice również możesz zostać programistą. Jak chcesz dużo zarabiać, to raczej za
granicą, bo u nas jako programista na początek jak dostaniesz z 5 tyś zł to będzie bardzo
dobrze.
29 gru 15:42
bezendu:
Chyba jeszcze mało wiesz o elektronice... Ja studiuję elektronikę na PWr i jest o wiele więcej
opcji opcji pracy.. Ale cóż przeczytało dziecko w internecie coś i wszystko wie....
29 gru 15:42
kyrtap: nie polecam elektrotechniki
29 gru 15:46
29 gru 15:53
Marcin: ok dzięki za radę panowie
zdawało mi się, że jako elektronik to tylko wytwarzanie i lub programowanie obwodów
drukowanych, bo absolwent nie posiada sprzętu , którym byłby wstanie wytworzyć jakikolwiek
półprzewodnik, jakbyś mógł to powiedz mi więcej, nie znam tego tematu od podszewki, bo ja nie
studiuje i się nie znam na elektronice, a mimo to lubiej się bawić nią
@jakubs, ale jak sądzisz, jakim działem warto zainteresować się w informatyce
przetwarzaniem
oobrazu (grafiką), bazami danych, systemami, sieciami?
29 gru 15:56
bezendu:
@52 pokaż mu program na przetwarzanie obrazu, ciekawe czy cwaniak napiszę
29 gru 15:56
29 gru 15:58
kyrtap: nie idź na elektrotechnike
29 gru 15:59
jakubs: To są wyjątki...
Najlepiej rób to co Cię interesuje, inaczej po kilku latach wstając rano do pracy będziesz
mówił "i znowu do roboty...". Bez sensu jest później przez tyle lat męczyć się w pracy nie
dającej przyjemności, no chyba że pieniądze są czymś najważniejszym dla Ciebie.
29 gru 16:00
bezendu:
12 latek ale Ty pewnie nie potrafisz
a co do elektroniki to
a) Zastosowania inżynierii komputerowej w technice
b) Aparatura elektroniczna
c) Inżynieria akustyczna
Radzę doczytać, a nie wypisywać głupoty, nie mając zielonego pojęcia o danym temacie.
29 gru 16:00
Marcin: @bezendu,
dobra ))) nie chciałem cię obrazić
, tak się składa , że jestem po technikum informatycznym i
coś tam potrafie ))
przejrze jeszcze raz sylabusy, bo i matma i info i elektronika jest fajna, może zbyt płytko
patrze na te kierunki, ale wiecie... ta niepewność przed wyborem tego kierunku na 5 lat i
brnięcie w to..
29 gru 16:08
jakubs: Zawsze możesz zmienić, nawet po pierwszym semestrze
29 gru 16:09
52: Wg mnie to nikt nie chciał nikogo obrazić, tylko trochę pokory i patrz co piszesz
I tak jak napisał
bezendu nie ma co cwaniakować bo przetwarzanie obrazów czy kalkulator,
programy pisane przez 3 miesiące nauki programowania nie są wcale takie proste...
Nie wiem jak będzie z pracą ale mi się wydaje że zarówna matematyka, informatyka a także
elektronika są dobrą opcją, bo zawsze będzie ktoś potrzebny.. wiadome ile się będzie zarabiać
to zależy od szczęścia i umiejętności
29 gru 16:14
kyrtap:
29 gru 16:18
Marcin: W ogóle macie dużo racji i fajnie poczytać wasze spostrzeżenia, sami pewnie zastanawialiście
się nad wyborem tego czy innego kierunku studiów parę lat temu. Myślę o pwr albo politechnice
poznańskiej, pw warto? Stawiam na to, że ktoś z was może tam studiować.
29 gru 16:21
kyrtap: stawiam na to że pw to porządna szkoła
29 gru 16:23
52: Ja jestem na pierwszym roku na PWr, nie mam jeszcze wyrobionej opinii na ten temat, niestety
ale tu ci nie jestem zbytnio w stanie pomóc.
29 gru 16:24
jakubs: PWr, PW i AGH, to najlepsze uczelnie techniczne w Polsce.
29 gru 16:32
Gray: Ja proponuję na pierwszy i drugi stopień matematykę, dodatkowo na drugim stopniu jako drugi
kierunek też matematykę... A jeżeli sił starczy to doktorat też z matematyki. Uzasadnienie
proste: nie znam nikogo po informatyce, kto narzekałby na zbyt mało zajęć z "informatyki", ani
nikogo, kto kończyłby elektrotechnikę i narzekałby, że miał zbyt mało elektrotechniki. Znam
natomiast masę osób, które kończyły te kierunki i po wejściu na pewien poziom zaawansowania
narzekają na braki z matematyki... Znam też kupę absolwentów matematyki (nie mi oceniać, czy
są to matematycy − nie każdy absolwent Akademii Sztuk Pięknych jest artystą), którzy narzekają
na braki z matematyki... Sam na to narzekam każdego dnia...
29 gru 16:38
kyrtap: A Gray co ty kończyłeś?
29 gru 19:11
reyg: apropos studiowania.. żeby nie zakładać kolejnych tematów
dylematy maturzysty: kierunek
łączący chemię i matematykę? cały czas sobie mówię, że jakoś chcę się związać z chemią i
matematyką.. ale studiowanie stricte chemii i matematyki może być niewykonalne (wiem, że dla
chcącego nic trudnego itp itd, no ale... oceniam swoje możliwości
) wiem, że nikt za mnie
nie wybierze kierunku, ale może był ktoś w podobnej sytuacji o podobnych zainteresowaniach
?
29 gru 19:22
kyrtap: chemia procesowa lub chemia budowlana
29 gru 19:28
reyg: tak właśnie gdzieś w te rejony próbuję się umieścić
inżynieria na AGH: biomedyczna albo
materiałowa albo tech. chemiczna.. quo vadis reyg
29 gru 19:37
Metis: Warto rozważyć też możliwość studiowania za granicą
29 gru 19:46
kyrtap: mam koleżankę, nie wiem jak to wygląda w innych krajach, ale mam koleżankę która studiuje w
Szkocji i materiał jest porównywalny do naszego
, chociaż może tam się więcej uczą fachu,
nie wiem
29 gru 19:48
Metis: Ja osobiście zastanawiam się nad studiowaniem w Niemczech. Z niemieckim nie mam problemu,
stosunkowo łatwy jezyk, poza tym piszę maturę r. z niemieckiego
Widzę kilka poważnych minusów które mnie odciągają od tego pomysłu , ale plusy też zauważam
29 gru 19:51
kyrtap: możesz też studiować również w Niemczech, wiem że mój kierunek ma taką ofertę iż mogę pojechać
tam na pół roku i będę miał papier ukończenia szkoły w Magdeburgu
29 gru 19:54
Metis: Łatwiej potem o robotę
29 gru 19:56
kyrtap: i o żonę
29 gru 19:57
Metis: Szczególnie z Niemczech xD
29 gru 19:57
kyrtap: Polki ładniejsze
29 gru 19:59
Metis: W tym rzecz
29 gru 20:00
reyg: studiowanie za granicą fajna sprawa... trzeba wiedzieć tylko najpierw co
29 gru 20:04
Gray: Można i odwrotnie. Najpierw skończ studia za granicą, potem dopytaj co to było...
30 gru 19:11
Eve: polecam na ostatnim roku załapać się na Erasmusa i zdobyć zagraniczny licencjat, inżyniera itp
30 gru 19:50
Lukas:
Nie polecam Erazmusa, jakoś kształcenia w niektórych placówkach do bani, dwa różnice w planie
studiów i potem trudno zaliczyć wracając do polski, robiąc sobie deficyt punktów ECTS
30 gru 20:03