Trygonometria
maciek 19: uzasadnij rownosc dla dowolnego kąta ostrego α :
| 1−sinα | | cosα | | 2 | |
| + |
| = |
| , |
| cosα | | 1−sinα | | cosα | |
Sprowadzam do wspolnego mianownika, zamieniam z własnoci na 1 trygonometryczna ale za nic mi
nie wychdzi

prosze o pomoc.
29 gru 14:50
Gray: Nie ma co beczeć. Błędu w rozwiązaniu trzeba szukać...
| | (1−sinα)2 + cos2α | | 2 − 2 sinα | | 2 | |
Lewa = |
| = |
| = |
| = Prawa. |
| | cosα(1−sinα) | | cosα(1−sinα) | | cosα | |
Koniec.
29 gru 15:53
maciek 19: Pierwszą część zapisu rozumiem. Wspólny mianownik, ale dalej juz ni w ząb nie wiem skad sie
| | 2 − 2 sinα | | 2 | |
bierze to |
| i w jak to jest potem przekształcone w |
| . |
| | cosα(1−sinα) | | cosα | |
29 gru 16:04
Gray: Dokończ sam:
a) (1−sinα)2=...
b) sin2α+cos2α=...
c) 2−2sinα = 2(...)
29 gru 16:08