29 gru 14:28
J:
| | 1 | | dt | |
..podstaw t = 2x , 2xln2dx = dt i teraz: = |
| ∫ |
| dt .. |
| | ln2 | | √1−t2 | |
29 gru 14:31
:):
| | 1 | |
2x=t⇒x=log2t⇒dx= |
| dt |
| | tln2 | |
29 gru 14:33
paw: w sumie mam wynik i doszedłem jak to się robi. tylko ,że wcześniej jak podstawiałem pod dt
wychodziłem "ładniejsze" wyrażenia.(2x)2= 4x a nie 22x?
29 gru 14:35
paw: ładniejsze wyrażenia...czyli tu przy dt jest ln którego niego było w tej całce
29 gru 14:36
J:
| | 1 | |
...masz wynik: = |
| arcsin(2x) + C ... |
| | ln2 | |
29 gru 14:40