nierówności logarytmiczne
pomocy: Zapisz zbiór rozwiązań podanej nierówności :
(|log5x| −1)2 < 1
29 gru 13:28
NaPotęgeMatematyki: x<25
29 gru 13:40
:):
log5x=u
(IuI−1)2<1
podnieś lewą stronę do 2 i przenieś 1
znajdź przedziały dla u i wróć do logarytmu
29 gru 13:40
NaPotęgeMatematyki: no i jeszcze uwzględnić dziedzinę logarytmu
29 gru 13:40
pomocy: wyszło mi tak :
u2 − 2u + 1 < 1
u2 − 2u < 0
u(u−2) < 0
u=0 u=2
u ∊ (0;2)
Więc log5x=0 v log5x=2
x=1 x=25
I co dalej ?
29 gru 13:49
J:
x ∊ (1,25)
29 gru 14:16
pigor: ..., czy na pewno

, bowiem w zbiorze
x∊R+=D
(|log5x|−1)2< 1 ⇔ ||log
5x|−1|< 1 ⇔ −1< |log
5x|−1< 1 /+1 ⇔
⇔ 0< |log
5x|< 2 ⇔ −2< log
5x< 2 ⇔ 5
−2< x< 5
2 ⇔
x∊(125; 25).
29 gru 14:46
NaPotęgeMatematyki: Tak na pewno jest dobrze tak jak napisał J
29 gru 15:04
pigor: ..., to sprawdź sobie daną nierówność
np.dla
x=15< 1, to zobaczysz spełnia, czy nie
29 gru 15:16
J:
pigor ma rację...
29 gru 15:21
pigor: ..., przepraszam , ale też powyżej mam źle, bo zlekceważyłem
tę nierówność :
0< |log5x|< 2 która jest ⇔ |log
5x|>0 i |log
5x|<2 ⇔
⇔ x≠1 i
125< x< 25 ⇔
x∊(125;1)U(1;25) − poprawna odpowiedź

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inaczej , prawie ...

"po waszemu" np. tak :
x∊R+, to
(|log5x|−1)2<1 ⇔ (log
5x)
2−2|log
5x|+1−1<0 ⇔
⇔ |log
5x|
2−2|log
5x|<0 ⇔ |log
5x|(|log
5x|−2)<0 ⇔
0< |log5x|< 2 ⇔
⇔ itp. itd,
29 gru 15:33
pigor: ... a więc Wy "zlekceważyliście" przy zmiennej pomocniczej
u jej wartość bezwzględną |u|, a ja z kolei chciałem pójść "na skróty"
i zlekceważyłem nierówność
0<|a| ⇔ a≠0 , dlatego dzięki Wam za
to, że wróciłem do tej nierówności, która okazała się świetna, bo
wielce ...

kształcąca ...
29 gru 15:46
J:
no właśnie ... Ilog
5xI > 0 ⇔ x ≠ 1 ....
29 gru 15:49