funkcja wykładnicza :)
siaa: Populacja bakterii E−coli podwaja się co 0,32 godziny. Jeśli początkowa liczebność kultury jest
równa 100 bakterii:
a) napisz wzór funkcji wyrażającej ilość bakterii po x godzinach.
PS. Bardzo bym prosiła aby ktoś pomocny mi to wytłumaczył bo zadania tego typu mi nie
pochodzą.
29 gru 12:40
siaa: w rozwiązani ma powiedziane żeby zrobić to ze wzoru a f.wykładniczą y=c*a
p*x, w której
c=100, a=2 (populacja bakterii się podwaja) i p*0,32=1 skąd p=100/32=3,125 może mi ktoś mądry
to wytłumaczyć


/
29 gru 12:52
siaa: :(
29 gru 13:00
AS: Według moich obliczeń szukany wzór ma postać
(oparty na wzorze a
n = a1*q
n−1)
| | x | |
a1 = 100 ; q = 2 , n = |
| |
| | 0,32 | |
| | x | |
an = 100*2n−1 gdzie n = |
| |
| | 0,32 | |
x 1*0,32 2*0,32 3*9,32
n 1 2 3
a
n 100 200 400 itd
29 gru 13:02
siaa: rozumiem Twój sposób rozumowania z ciągu geometrycznego, a dlaczego n = x/0,32

29 gru 13:08
AS: przyjąłem jako licznik w odstępie 0,32
29 gru 13:12