równanie logarytmiczne
Klaudia: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązać takie równanie:
log3(log3(log3 x)) = 0
29 gru 00:34
PW: Nie będziemy ustalać dziedziny, bo może to się okazać trudniejsze niż samo rozwiązanie
Postąpimy metodą analizy starożytnych − rozwiążemy równanie tak, jakby wszystkie występujące w
nim logarytmy miały sens, a na końcu sprawdzimy, czy otrzymane propozycje rozwiązań sa nimi
rzeczywiście.
log3(log3(log3x)) = 0
oznacza, że
log3(log3x) = 1,
to zaś że
log3x = 3,
zatem
x = 33
Sprawdzenie pozostawiamy Czytelnikowi, jak powiadają autorzy książek
29 gru 01:15