zadania maturalne
Julia: 1.Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n reszta z dzielenia kwadratu liczby 2n +3 przez 8
jest równa 1.
2. W trójkącie ABC środkowa Cs jest prostopadła do dwusiecznej AK. Wykaż, że jeden z boków
trójkąta jest dwa razy dłuższy od jednego z pozostałych.
3.W trapezie równoramiennym długość krótszej podstawy jest równa długości ramienia, a przekątna
jest prostopadła do ramienia. Oblicz miary kątów trapezu.
4. Wyznacz równanie prostej, która przechodzi przez punkt A=(2,4) i jest równo oddalona od
punktów B=(−1,1) i C=(3,−1). Rozważ dwa przypadki.
Ps.Tak gdzie to możliwe poproszę o rysunek
28 gru 22:03
Eta:
1/
L=(2n+3)2= 4n2+12n+9= 4(n2+3n+2)+1= 4*(n+1)(n+2) +1 = 8*k+1, k∊N
bo ............... dodaj odpowiedni komentarz
28 gru 22:15
Julia: bo (n+1) i (n+2) to liczby naturalne czyli jest 8k+1, tak?
28 gru 22:21
Julia: a co z resztą, ktoś coś?
28 gru 22:22
Eta:

zad3/ Rys. wyjaśnia ....( podaj uzasadnienie
α+2α=90
o ⇒ α=......
|∡A|=|∡B|=...... i |∡D|=|∡C|=..........
28 gru 22:28
Eta:
@Julia .... niestety,ale to nie jest dobry komentarz
Podaj jeszcze raz, ale poprawny komentarz
28 gru 22:29
Eta:
"Co z resztą" ? myśl też troszkę sama
28 gru 22:30
bezendu:
28 gru 22:34
Julia: kurczaki, no nie wiem jaki jest dobry komentarz do tego zadania.
a 3 mam tak: α=30
|∡ ADC= |∡ DCB= 60, bo to jest 2α
a |∡adc i |∡cba mają po 120, bo 360−120=240/2=120

a reszty tak na serio nie wiem
28 gru 22:44
Julia: ale za to mam 4

wyznaczam równanie prostej bc
1=−a+b=> b=1+a
−1=3a+b
a=−1/2
b=1/2
y=−1/2x+1/2
przypadek 1. prosta jest prostopadła do prostej y=−1/2x+1/2
4=−1/2 *2 +b
b=5
y=−1/2x+b
2 przypadek prosta nie jest prostopadła, ale przechodzi przez środek prostej bc
x=−1+3/2= 1 y=1−1/2=0
(1,0) (2,4)
0=a+b =>b=−a
4=2a+b
4=2a−a
a=4
b=−4
y=4x−4
Dziękuję za uwagę
29 gru 00:03
Julia: no a zadania typu wykaż, że to dla mnie kosmos
29 gru 00:04
Eta:

zad.2/
Trójkąt ACS jest równoramienny o ramionach |AC|=|AS|=x ,x>0
i |AB|=2x ⇒ |AB|=2|AC|
c.n.u
29 gru 01:23