Wielomiany
Daniel: Jeden z pierwiastków wielomianu trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy
największej potędze zmiennej jest liczbą dodatnią, drugi jest liczbą do niej
przeciwną, a trzeci pierwiastek jest dwukrotnością pierwszego. Wyznacz pierwiastki
wielomianu, jeśli wiesz, ze są one liczbami wymiernymi i W(3)=0.
19 lis 19:13
BiebrzaFun : W(x)=(x−a)(x−b)(x−c) a,b,c pierwiastki,jeden z nich to c=3 ,zał. ,że jest to "trzeci"
| | 3 | | 3 | |
pierwiastek,więc "pierwszy" a= |
| to "drugi" b=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
W(x)=(x− |
| )(x+ |
| )(x−3) lub |
| | 2 | | 2 | |
W(x)=(x−3)(x+3)(x−6) wtedy pierwiastkami będą 3,−3,6
19 lis 20:01