| n2−n2+n−1 | n−1 | 1 | ||||
g=n−√n2−n+1= | = | → | przy n→∞ | |||
| n+√n2−n+1 | n(1+√1−1/n+1/n2) | 2 |
| 1 | ||
g3→ | ||
| 8 |
Proszę napisz na jakiej zasadzie i z czego korzystając podajesz wynik dodatni?
| n(1−1/n) | 1−1/n | 1−0 | ||||
...= | = | = | = | |||
| n(1+√1−1/n+1/n2) | 1+√1−1/n+1/n2 | 1+√1+0+0 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | = | ||||
| 1+√1 | 1+1 | 2 |
| 1 | ||
ale to jeszcze trzeba podnieść do sześcianu zatem g= | ||
| 8 |
O wszystkim bym pomyślał, ale nie o tym, że i tu "n" trzeba wywalić przed nawias i można to
zrobić w pamięci.
Wstyd mi niemiłosiernie, jednak co ślepemu po oczach jak i tak nie widzi najprostszych spraw!
Dziękuję i pozdrawiam