Wielomiany
Daniel: Napisz wzór wielomianu w(x)=x4 +ax3 + bx2 + cx + d o którym wiadomo, że
jego pierwiastkami są liczby √−2 ,−1,1, √2.
19 lis 19:12
BiebrzaFun : wartość wielomianu dla pierwiastków =0,podstaw i rozw. ukł. r−ń
19 lis 20:04
Nestor:
Jaki układ ?
BiebrzaFun 
zapisać w rozkładzie na czynniki i to wszystko !
W(x) = (x+1)(x −1)(x+
√2)(x−
√2= (x
2−1)(x
2−2)= x
4 −3x
2+2
Odp:
W(x)= x4 −3x2 +2
19 lis 20:13
Nestor:
Do Daniela
nie ma √−2 −−−−−−− sprzeczność w zb. R
powinno chyba być: −√2
19 lis 20:15
Nestor:
Do
BiebrzaFun
W zad. nie ma pytania o a,b,c, d ... tylko o postać wielomianu W(x)
więc po co komplikować rozwiązanie tak prostego zadania

Pozdrawiam .
19 lis 20:18
Nestor:
Dodam jeszcze ,że widać ile wynoszą współczynniki W(x)
To tak dla innych:
i to bez rozwiazywania układów:
a = 0 b = −3 c= 0 d= 2
19 lis 20:22
BiebrzaFun : Święta racja Nestorze

! przenoszę się na forum ZPT
19 lis 20:31
Nestor:
Co oznacza ten skrót? ZPT ..... bo nie wiem?
Może i ja skorzystam
19 lis 20:55
BiebrzaFun : Zajęcia Praktyczno −Techniczne,był taki przedmiot w szkole,pewnie ,jako Nestor, pamiętasz.
20 lis 07:43