.
maturaa: Uzasadnij, że jeżeli α jest katem ostrym, to sin4α+cos2α=sin2α+cos4α
28 gru 19:18
:): przenieś cos4 na lewo, sin2 na prawo
rozpisz lewą ze wzorów skróconego mnożenia
28 gru 19:21
Gray: A może tak:
Lewa=sin
4α+cos
2α=sin
4α+(sin
2α+cos
2α)cos
2α = sin
4α + sin
2α cos
2α + cos
4α =
=sin
2α(sin
2α+cos
2α) + cos
4α = sin
2α + cos
4α=Prawa
Koniec
28 gru 20:55
Gray: I tradycyjne pytanie: gdzie korzystamy z tego, że kąt α jest ostry?
28 gru 20:56
Bogdan:

można i tak:
| | a | | b | |
α∊(oo, 90o), sinα = |
| , cosα = |
| , a2 + b2 = c2 |
| | c | | c | |
| | a4 | | b2 | | a4 + b2c2 | |
sin4α + cos2α = |
| + |
| = |
| = |
| | c4 | | c2 | | c4 | |
| | a4 + b2(a2 + b2) | | a4 + a2b2 + b4 | | a2(a2 + b2) + b4 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | c4 | | c4 | | c4 | |
| | a2c2 + b4 | | a2 | | b4 | |
= |
| = |
| + |
| = sin2α + cos4α |
| | c4 | | c2 | | c4 | |
28 gru 21:07