Jak wyliczyć współrzędne wierzchoła B.
Alex10: Proszę o pomoc
Środkowa trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka C jest zawarta w prostej 7x+y=6,a wysokość
tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka B w prostej x+3y=8.Oblicz współrzedne wierzchołków B
i C,
jeśli A (−3,−3) Odpowiedź C(0,6) B (5,1)
Obliczyłem współrzędną wierzchołka C ,dalej nie mogę ruszyć.Mam równania prostych w których
zawartą jest wysokość i środkowa trójkąta, ale obie nie wychodzą z tego samego
wierzchołka.Proszę o wskazówkę.
Za pomoc dziękuję.
28 gru 18:15
:): punkt S należy do środkowej i jest środkiem AB
wysokość jest prostopadła do AC i zawiera B
28 gru 18:24
Alex10: proszę o bliższe wskazówki pozwalające na dojście do rozwiązania tego zadania.
28 gru 18:49
Eta:
C(0,6)
Wykorzystaj fakt,że:
| | xB−3 | | yB−3 | |
1/D(xD, yD) jest środkiem odcinka AB ⇒xD= |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | xB−3 | | yB−3 | |
i D∊ do prostej 7x+y=6 ⇒ 7* |
| + |
| =6 ⇒ 7xB+yB=36 |
| | 2 | | 2 | |
2/punkt B ∊prostej x+3y=8 ⇒
xB+3yB=8
3/ rozwiąż układ tych dwu równań i........ otrzymasz B(... , .....)
28 gru 19:37
Alex10: dziękuję bardzo

28 gru 20:44
Eta:
28 gru 20:55