Bardzo proszę o pomoc
Michał: Korzystając z def. pochodnej funckji, oblicz pochodną funkcji f w punkcie x0 gdy :
a) f(x)=10x4−23x ,x0=1
b) f(x)=10x4 −23x2 −1 ,x0=1
28 gru 18:14
megakorki.pl: a/f'(x)=40x3−23
f'(1)=40(1)3−23 =17
b/ f'(x)=40x3−46x
f'(1)=40(1)3−46(1)=−6
pozdrowienia od megakorki.pl
29 gru 12:56
J:
@megakorki.pl .. czytaj uważnie treść zadania ... z definicji ...
29 gru 12:59
megakorki.pl: a/ z definicji faktycznie
| | 10(x0+h)4−23(x0+h)−(10x04−23x0) | |
lim h→0 |
| |
| | h | |
| | 10x04+40h3x0+40hx03+60x02h2+10h4−23h−10x04 | |
limh→0 |
| =40x03−23 |
| | h | |
29 gru 13:30
Michał: Dziękuje bardzo
29 gru 19:12