Uzasadnij równośc dla dowolnego kata ostrego
zeco0: Uzasadnijα równość.
| | tg α | |
sin α + cos α = |
| |
| | tg2 α +1 | |
| | sin α | |
proboje i nie rozumiem  zamieniam tg na |
| ale dalej nie wiem nic  |
| | cos α | |
28 gru 17:35
Bogdan:
| | tgα | | | | cos2α | |
P = |
| = |
| * |
| = |
| | tg2 + 1 | | | | cos2α | |
| | sinα cosα | |
= |
| = ... |
| | sin2α + cos2α | |
28 gru 17:39
zeco0: | | | |
wiem skad sie wzięło |
| ale dlaczego to jest pomnożone przez |
| | | |
| | cos2α | |
|
| to juz nie mam pojecia. |
| | cos2α | |
nie wiem czy kiedykolwiek zrozumiem ta trygonometrie
28 gru 18:05
:): żeby się pozbyć ułamków piętrowych, można było na piechote wykonać dzielenie licznika przez
mianownik
28 gru 18:14
Bogdan:
| | | |
bo tak się zwija ułamki piętrowe, np. |
| = ... |
| | | |
trzeba teraz licznik i mianownik przemnożyć przez wspólny mianownik wszystkich mianowników
| | 12 | |
występujących w liczniku i mianowniku ułamka piętrowego, w tym przykładzie przez |
| |
| | 12 | |
| | 12 | | 8 + 9 | | 17 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 10 + 12 | | 22 | |
| | | |
W Twoim zadaniu mnożymy ułamek piętrowy |
| |
| | | |
| | cos2α | |
przez |
| i wtedy otrzymujemy ułamek w prostszej postaci i nie piętrowy. |
| | cos2α | |
28 gru 18:16
5-latek: To co napisales o godz 17:35 to nie jest tozsamosc
28 gru 18:17
Bogdan:
bo zamiast sinα cosα napisał sinα + cosα
28 gru 18:23
Eta:
My to wiemy

Witaj "małolatku" i dużo zdrówka życzę
28 gru 18:23
Eta:
Jak napisał........ taką dostaje odpowiedź

To nie jest tożsamość!
28 gru 18:25
Eta:
Ważne,że mamy spokój z....... "m...ki"
28 gru 18:28
5-latek: Witam

Pozdrawiam i

Dziekuje za zyczenia . Powoli juz dochodze do siebie
28 gru 18:28
Bogdan:
Eto pamiętasz pewnego "profesorka" sprzed lat, też pod pretekstem udzielania pomocy
na naszym forum reklamował swoją stronkę, "m...ki" przypomina mi tamtego gościa.
28 gru 18:38