metoda eliminacji
52: Pytanie..
Kiedy się dowiem lub będę mógł określić że dany układ jest sprzeczny bądź ma nieskończenie
wiele rozwiązań, stosując metodę eliminacji (Gaussa−Jordana) ?
28 gru 17:28
52: Ok...

Po przekształceniach otrzymałem coś takiego:
Macierz..
1 0 0 | 2
0 1 0 | 1
0 0 1 | 0
0 0 0 | 4
Na podstawie ostatniego wiersza (w
4) mogę stwierdzić, iż układ jest sprzeczny tak ?
Czy usuwam wiersz czwarty i pisze odp. x=2 y=1 z=0.. ?
28 gru 17:43
52: Dobra robię sobie trochę przerwy i wrzucę ten konkretny przykład jak go zrobiłem...
http://zapodaj.net/6f0d7f2e9e796.jpg.html Sorry za słabą jakość, ale to
co nieczytelne to poprawiłem

Bardzo proszę o pomoc
28 gru 17:57
52: ...
28 gru 21:22
52: Bardzo proszę o pomoc ...
29 gru 15:50
Gray: Masz układ sprzeczny.
29 gru 15:56
52: Dzięki Gray.
Będziesz jeszcze ?
Bo robie te zadanka a mam parę pytań wątpliwości...
29 gru 15:58
Gray: Dochodzę co jakiś czas... Do komputera, rzecz jasna...
29 gru 16:00
52: O niczym innym nie pomyślałem

Ostatecznie mogę napisać taką odpowiedź...
Układ sprzeczny, ponieważ w
4 ma postać 0=4 ,co nie jest prawdą.
29 gru 16:01
Gray: Można tak; jest OK. Ja pewnie napisałbym tak: układ sprzeczny, bo rząd macierzy układu (równy
3) nie jest równy rzędowi macierzy uzupełnionej (który równy jest 4). Na to samo wychodzi...
29 gru 16:06
52: Właśnie czytałem o tym w internecie że na podstawie rzędów macierzy można określić jaki jest
układ ale prowadzący nic na temat nie wspominał, zatem nakreślę swoją odpowiedź skoro też jest
dobra

Jeszcze raz dzięki
29 gru 16:09