.
alexis: Bok trójkąta równobocznego jest o 2 dłuzszy od jego wysokosci, Wyznacz długośc boku tego
trójkąta
28 gru 17:26
:):
a=h+2⇒h=a−2
dalej łatwizna
28 gru 17:27
Bogdan:

No to już przesada pytać o taką prościznę. Pitagoras albo na wiele innych sposobów
28 gru 17:32
wdzieczny: wynik prawidlowy to a=−8+8√5 ?
28 gru 18:07
Eta: Nie
28 gru 18:11
:): a skąd √5?
28 gru 18:11
Eta:
| | a√3 | |
h= |
| to 2h=a√3 i h= a−2 ⇒2h=2a−4 |
| | 2 | |
a
√3=2a−4
a(2−
√3)= 4 /*(2+
√3)
a(4−3)=4(2+
√3) ⇒
a=4(2+√3)
28 gru 18:15